Del 12 al 14 d’octubre es va celebrar el Campionat de Catalunya per equips d’edats a la localitat de Tossa de Mar amb la participació de 3 equips de la secció d’escacs de La Gran Penya en les categories sub16sub12 i sub10. El torneig va consistir en un suís a 6 rondes (una al matí i una a la tarda) amb sistema olímpic fins a la categoria sub12 i amb un ritme de 45m+30s i equips formats per 4 jugadors. El torneig va batre rècord de participació amb 120 equips entre totes les categories i uns 500 jugadors.

Els tres equips van tenir bones actuacions, millorant el seu rànquing inicial.

Equip sub16: No tenien les coses fàcils, aquesta ja és una categoria molt dura amb molts jugadors per sobre dels 2000 i els 2100 i a més el nostre 4t tauler era un sub14. Finalment van aconseguir finalitzar en 11º posició millorant el seu rànquing inicial. Destacar la bona actuació d’Adria Ruiz en el primer tauler amb 3,5 punts de 5, finalitzant com a 4t millor primer tauler amb una ronda menys. També bon paper d’Abel de Santiago que va aguantar bé en el segon tauler contra rivals sempre superiors. Pau Nicolas i Artur Orts ho tenien complicat, jugant sempre amb rivals de 200 i 300 punts més, tot i això van aguantar bé i van aconseguir guanyar una partida cada un.

Equip sub12: Tampoc ho teníem senzill en aquesta categoria, partíem com els 20º de 26 i amb la sensible baixa del primer tauler. Finalment els nostres ho van fer prou bé i van aconseguir finalitzar en 14º posició. Destacar l’esforç del Cesc Carnicer, sempre concentrat i donant el màxim en cada partida i la seva bona actitud davant la difícil tasca que li va tocar fer al ser el primer tauler i haver de jugar sempre amb rivals de fins i tot 450 punts superiors, finalitzant amb uns meritoris 1,5 punts de 6. Va encomanar a la resta de l’equip el seu “bon rotllo” i va crear un ambient fantàstic de companyerisme. També s’ha de destacar a la nostra segon tauler, Aina Garcia, ja que és la primera noia en la història del club en participar en aquests campionats. La seva tasca va ser molt dura defensant el segon tauler i incorporant-se a l’equip en l’últim moment per substituir la baixa del que havia de ser el primer tauler. Va acabar amb 1 punt de 6 però va ser amb diferència la que més va pensar de l’equip. Tot i les derrotes sempre tenia un somriure a la cara i la seva alegria va contribuir al bon ambient de l’equip. El tercer tauler va ser l’Oriol Lacasa que aquest any és el segon que està al club i tot i això va fer un torneig impressionant amb 5 punts de 6 i finalitzant com a  millor tercer tauler de la categoria i empatat a punts amb el primer (per mala sort els desempats no el van afavorir). De quart tauler teníem el combatiu Jordi Orts que sempre vol guanyar totes les partides i que va fer molt bon paper amb 4,5 punts de 6 i finalitzant com a  millor quart tauler de la categoria.

Equip sub10: Sens dubte la revelació de la categoria. En tots aquests anys no recordo haver vist mai que un equip que partia com a últim del rànquing lluites pel podi fins a l’última ronda. La cosa no pintava bé abans del començament del torneig, un equip format per 4 jugadors dels quals un fa poc que ha començat i l’altre era un sub8 que el vam agafar per poder completar l’equip. L’objectiu inicial era no quedar últims i millorar el rànquing inicial en 4-5 posicions però sembla que els “4 magnificos” no estaven massa d’acord amb aquest objectiu i per portar la contraria van començar a guanyar enfrontaments. 2 victòries contundents, 2 victòries per la mínima, un empat i una única derrota contra els posteriors tercers van catapultar als més menuts a la  posició, la millor actuació d’un equip de La Gran Penya en un Campionat de Catalunya per equips d’edats. Destacar a Pol Aviles en el primer tauler, que tot i fer poc que va venir al club va aguantar amb dignitat el tauler més dur amb 1 punt de 5 contra jugadors molt durs. En el segon tauler Víctor Garcia va tenir un paper correcte amb 2,5 punts de 5 i va aguantar l’envestida d’alguns dels millors jugadors de Catalunya. Una de les sorpreses la vam tenir al tercer tauler que el va defensar el Biel Alsina que només és el seu segon any fent classes al club i que va aconseguir guanyar totes les partides desplegant un bon joc i finalitzant així com a millor tercer tauler de la categoria amb l’afegit que ho va aconseguir amb una ronda menys que els seus rivals directes i amb l’equip jugant sempre per la part alta del torneig, el qual té un mèrit espectacular. L’altra sorpresa ens la va donar l’Eric Garcia, el “patufet” de l’equip i germà del segon tauler que essent sub8 va jugar una categoria superior perquè poguéssim completar l’equip. Amb sort esperaven que pogués guanyar alguna partida però sembla que des del torneig de Figueres a l’agost ha fet un salt qualitatiu important i va acabar amb 3 punts de 5 (i una la va perdre perquè no va poder jugar-la).

En resum un bon campionat amb resultats millor dels esperats, tant en equips com individuals, principalment el sub10. Destacar que cada any estem incrementant la nostra participació, vam començar amb 1 equip al 2016, 2 al 2017 i aquest any hem arribat als 3. Històrica la participació per primer cop d’una noia en un dels equips, així com la  posició de l’equip sub10 i l’or i plata als millors tercers taulers en les categories sub12 i sub10.

El bon ambient i la pinya que van fer tant entrenadors com nens i familiars va ser espectacular, els nens van gaudir, van aprendre i van agafar experiència i això és més important que els bons resultats. Esperem seguir en aquesta línia i seguir millorant i portant el nom de La Gran Penya per tot Catalunya.

Classificació sub16

Classificació sub12

Classificació sub10

Equip sub16

Equip sub12

Equip sub10