Del 10 al 12 d’octubre s’ha celebrat el Campionat de Catalunya per equips d’edats a Lloret de Mar en les excel·lents instal·lacions de l’hotel Evenia Olympic Resort. Enguany, a l’igual que fa un mes va passar al Campionat individual, la participació s’ha reduït a la meitat a causa de la pandèmia, passant dels 556 jugadors i 131 equips del 2019 a 270 jugadors i 66 equips en la present edició. El torneig dividit en diferents categories des de sub8 a sub18, va consistir en un suís per equips a 6 rondes amb un ritme de temps de 45m + 30s per jugada. Els equips estaven formats per 4 jugadors (a sub8 i sub18 per 3) i la competició es va desenvolupar amb tota normalitat seguint estrictament els protocols sanitaris que ja es van fer servir al campionat individual.

Enguany la secció d’escacs de La Gran Penya, amb el patrocini de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú i i la Societat Cultural La Gran Penya, no ha pogut portar tants jugadors i formar equips propis com el passat any i s’ha vist obligada a participar en equips mixtos, formats amb jugadors d’altres clubs que tampoc tenien l’opció de fer un equip i que la federació ha permès per tal de facilitar la participació davant els problemes de molts clubs en poder completar els seus equips a causa de la pandèmia.

En total la secció d’escacs ha portat 1 jugador sub10, 2 sub12, 2 sub14 i 2 sub18, formant així 4 equips mixtos. A diferència del passat any on en la darrera ronda optàvem a molts podis però la mala sort va fer que finalment no n’aconseguissim cap, enguany si ens hem pogut emportar diversos títols, tot i que algun que semblava fet, s’ha escapat en l’últim segon. Tot i això l’èxit ha estat rotund, essent un dels clubs triomfadors d’aquesta edició amb dos podis a les categories sub10 i sub18 i una medalla d’or a millor tauler que confirma la bona evolució de la pedrera d’escacs els darrers anys.

L’equip sub10, on un dels seus quatre integrants era el jugador de La Gran Penya Guillem Alsina, on el seu equip partia com a 4rt del rànquing, va guanyar el torneig de forma contundent liderant la classificació de principi a fi, guanyant tots els enfrontaments de forma abultada i arribant a la darrera jornada amb un avantatge quasi insalvable de 3’5 punts d’avantatge sobre el segon classificat. Amb la necessitat de fer només 1 punt de 4 en l’última ronda per assegurar matemàticament el títol, l’equip va empatar a 2, certificant així un torneig impecable. Individualment el  Guillem Alsina, que tenia la dificultat de ser sub10 de primer any, va fer un gran torneig defensant el quart tauler de l’equip i totalitzant 4’5 punts de 6. Alsina va liderar la classificació a millor quart tauler sub10 durant tot el campionat i només li calia un empat per aconseguir la medalla d’or. Malauradament en la darrera jugada de la darrera partida va cometre un error en posició d’empat que va permetre al seu rival i immediat perseguidor en la classificació, endur-se la victòria i a posteriori la medalla d’or. Tot i així, ningú li pot treure ja el títol de campió de Catalunya.

L’equip sub12 on dos dels seus quatre integrants eren de La Gran Penya, en Biel Alsina i en Victor Garcia, va fer un bon paper i tot i que no partien entre els favorits, van lluitar fins a la darrera jornada pel podi, estan a només 1 punt del tercer classificat. Malauradament la darrera jornada tot i anar sisens, van ser emparellats amb els líders, l’Ateneu Colón i a posteriori campions. Matx complicat on es va perdre per la mínima quan semblava que l’empat estava a tocar però un error en una de les partides en una posició d’igualtat va decantar l’enfrontament a favor dels barcelonins, deixant així a l’equip en la 7º posició de la classificació, mateixa posició de la qual partien en el rànquing inicial. Individualment bon torneig de Biel Alsina en el tercer tauler en acabar amb 3’5 punts de 6 jugant sempre contra jugadors de més rànquing i que durant tot el torneig va estar lluitant per la medalla d’or a millor tercer tauler sub12, títol que se li va escapar en l’última jornada al 2019 i que va aconseguir al 2018 com a sub10. Sens dubte és un dels valors segurs de la pedrera vilanovina. Per la seva banda Victor Garcia va fer un torneig espectacular de quart tauler, amb uns immillorables 6 punts de 6 que li van permetre endur-se la medalla d’or a millor quart tauler sub12. Victor Garcia és un altre dels valors segurs del club i que últimament ha millorat força.

L’equip sub14, on dos dels seus quatre integrants eren de La Gran Penya, l’Oriol Lacasa i el Cesc Carnicer, va tenir una actuació acceptable però mai van optar a podi, finalitzant en 6º lloc, el mateix del qual partien en el rànquing inicial. L’Oriol Lacasa, que venia de fer un bon torneig al campionat individual celebrat fa un mes, va acabar amb 3 punts de 5 i tot i que en el per equips ha tingut una actuació més discreta, ha pogut pujar alguns punts de rànquing. Indubtablement és un dels millors canterans del club i un jugador molt sòlid que difícilment té males actuacions. Per la seva banda, Cesc Carnicer va tenir una actuació discreta en acabar amb 2 punts de 5, tot i jugar bé, va deixar passar algunes bones opcions de guanyar partides.

L’equip sub18, on dos dels seus tres integrants eren de La Gran Penya, l’Adria Ruiz i l’Abel de Santiago, va ser una de les revelacions del campionat en aconseguir la 3º posició tot i que no eren un dels favorits al podi. En la darrera jornada, on diversos equips lluitaven per aconseguir una de les 3 primeres places, l’equip va aconseguir un resultat contundent contra els segons classificats, guanyant per 2’5 a 0’5 al Mataró, aconseguint pujar al podi i quedant-se a tan sols 0’5 punts de la segona plaça. L’Adria Ruiz va fer un bon paper en el sempre difícil primer tauler, on va jugar sempre contra rivals superiors i va acabar amb 3 punts de 6, recuperant els punts de rànquing que va perdre en el campionat individual i porta ja molts anys essent el jugador de la pedrera amb més rànquing del club. Per la seva part l’Abel de Santiago no va poder igualar la seva gran actuació del campionat individual però va aguantar prou bé en el segon tauler en acabar també amb 3 punts de 6. El darrer any ha tingut una evolució molt bona, millorant notablement el seu rànquing.

Un bon any per a la pedrera de la secció d’escacs, que ja feia alguns anys que estava tenint una evolució força positiva i que havia firmat algunes bones actuacions i aconseguit alguns premis i que finalment s’ha materialitzat en dos podis en un Campionat de Catalunya.